zondag 16 januari 2011

Swarovski

Geschiedenis
Daniel Swarovski (1862-1956) werd geboren in Georgenthal een dorpje in het Isergebergte in noordelijk Bohemen. Van zijn vader leerde hij het vak van kristalslijper. Samen met zijn drie zonen Wilhelm, Friedrich en Alfred slaagde hij erin om kristal loepzuiver te laten schitteren door een polijst-machine uittevinden waarmee hij nauwkeuriger kon polijsten dan dit ooit handmatig zou kunnen.

In 1892 kreeg hij het octrooi, waardoor Swarovski de wereldleider werd op kristalgebied. Daarna verhuisde hij naar het Oostenrijkse plaatsje Wattens, om drie redenen: ten eerste om in de anonimiteit te kunnen werken aan zijn uitvindingen, ten tweede om gebruik te kunnen maken van de daar in overvloed aanwezige waterkracht en ten derde omdat er een directe verbinding was met modecentrum Parijs om zijn kristallen te kunnen slijten.

Het werd een groot succes. Intussen experimenteerde hij verder, bedacht een wijze om kristal te kleuren en ontwikkelde manieren om het te gebruiken voor reflectie.
De doorbraak bij het grote publiek kwam door de kristallen diertjes. In 1976 bedacht een werknemer dat een kristallen pegeltje (dat oorspronkelijk werd gebruikt in lusters) door toevoeging van oortjes, oogjes, een neusje en een staartje op een lief muisje ging lijken en wordt voor het eerst op de markt gebracht. Inmiddels is de collectie een heuse dierentuin geworden en heeft een ware verzamelwoede gecreëerd. In 1988 introduceert Swarovski zijn nieuw bedrijfslogo: de karakteristieke zwaan.


Kristal
Swarovski kristallen zijn deels natuurlijke en deels synthetische kristallen. Ze worden gemaakt door zand, water en kwarts te smelten op een extreem hoge temperatuur. Door daar loodoxide aan toe te voegen, verkrijgen ze hun glans. Daarbij is 33 procent lood het maximaal bereikbare, en dat gebruikt Swarovski dan ook.

Tijdens of na dit proces kunnen ingrediënten als kleurstoffen of coatings worden aangebracht voor speciale effecten. Ook op deze speciale toevoegingen bezit Swarovski veel patenten. De term kristal is afgeleid van het Italiaanse cristallo, dat de Venetiaanse glasmeesters gebruikten toen zij in de zestiende eeuw voor het eerst echt helder glas konden fabriceren. Kristal betekent: 'steen dat doorzichtig is als ijs' of 'doorschijnend glas van zeer hoge kwaliteit'.

Swarovski produceert kralen en onderdelen onder de naam Swarovski Elements. De kralen zijn verkrijgbaar met verschillende coatings. Dat is een extra laagje over de kraal heen, waardoor de kraal een ander effect krijgt. Hier een korte uitleg van de (bijna alle) verschillende coatings:

•Aurora Borealis (AB) geeft een licht regenboog effect over de kralen.
•Comet Argent Light (CAL) geeft een zilverkleurig laagje over de kralen aan.
•Satin ook wel hematite genoemd geeft een extra glanslaag aan de kralen.
•Vitrail Medium en Vitrail Light,deze coatings schitteren in verschillende kleuren, afhankelijk van hoe het licht op het oppervlakte van de finish valt. Wanneer de coating wordt gezien door helder kristal, geeft het sterke rode en groene tinten. Vitrail Light is alleen lichter van toon.
• Dorado geeft een bronze kleur aan op de kralen.
•Aurum is een coating van écht 24 karaat goud over Swarovski kristal.
Deze coatings worden op één kant van de kraal aangebracht. Staat er achter de coating 2x, betekend dit dat de coating over de gehele kraal is aangebracht.

Wil je meer weten over Swarovski? Kijk eens op de officiele websites van Swarovski, bijvoorbeeld http://www.swarovski-elements.com of http://www.brand.swarovski.com

Liefs Mirjam de Wit
www.LaMoon.nl

1 opmerking: